Uncategorized

Patriks resa, utmaning och fitness five

Jag måste börja detta inlägg med att tacka och buga för att jag får omringas av så otroligt inspirerande och starka människor (både psykiskt och fysiskt). Dansare som lägger hela sin vakna tid på att nå nya mål i sin träning, atleter, muskelbyggare som har en enorm disciplin och vilja, hobby tränare som ger allt under den lilla tiden de har att lägga på träning – alla dessa människor är mina vänner och ger så mycket energi att det känns som jag flyger varje dag!  Om jag överdriver? Inte det minsta – jag har sagt det förr och säger det igen, Jag har världens bästa jobb och umgänge!!! 🙂

Mitt mål är att man ska må bra och ha en sund livsstil. Så det är en stor ära att få  dela denna mannens enorma prestation  genom hans resa i jakten efter sundare livsstil.

fram

Patrik Persson som är med i Ahtlehics utmaning ( öka i musklemassa)  är en riktig insperationskälla för elit idrottare, fritidstränaren,  för den som tror att tiden inte finns, ja för alla som vill må bra!!!  Hur du än vill träna eller vilka förutsättningar du har så är Patriks resa något verkligt att få en spark i baken av.  ( Denna resa har Patrik gjort själv innan han gick med i utmaningen)

NYR_1_~1

DSC03554

Jag skalade bort ca 22 kg fett genom att varje dag gå 45 min promenad, träna styrka 1,5 timme samt löpträna 25 min. Denna träningen körde jag varje dag i 6 månader samt höll en strikt diet under hela tiden och hade inga ätardagar. Hårt jäkla jobb men det var det värt! Nu är jag mycket piggare i min vardag! Den ena bilden  är tagen i december 2011 och visar att jag började se ut som en fralla. Den andra bilden är ett halvår senare. Musklerna fanns dolda under ett lager späck.Eftersom jag tränat sedan 1998 så de var inte nya. Jag hade bara inte sett dem på ett tag;)

 

Jag blev ombedd av Angie att skriva ett inlägg som handlar om min kost och träning, vilket jag mer än gärna gör. Eftersom kost och en hälsosam livsstil är något jag brinner lite extra för. För de som är nyfikna delar gärna med mig av mina erfarenheter. Det som funkar på mig, vill säga. Det jag skriver är min egen erfarenhet och tankar.  Alltså ingen vetenskap. Det finns inga lätta genvägar att bygga muskler eller bränna fett. Absolut inga mirakelkurer som Aftonbladet lyfter fram. Om du ser någon som är vältränad så har de inte blivit det på 6 veckor eller 20 min om dagen. Det krävs stenhård disciplin och tung träning samt en bra kosthållning. Det krävs mycket vilja! Hade det varit lätt hade alla varit vältränade. Men det är inte lätt! Det är också det som gör det hela unikt.

Ni som följt bloggen vet ju att jag tränar inför tävlingen Fitness Five som innebär att lyfta sin kroppsvikt så många gånger man kan under 100 sekunder. Grenarna är exempelvis chins, dips och bänkpress. Jag kommer att väga in runt 74 kg på tävlingsdagen.

Jag har experimenterat mig fram med kost och träning sedan slutet på 90 talet och har hittat det som funkar på mig. Det är detta jag kan förmedla. Sen är vi alla olika och har olika mål. Men kanske finns det något från mina tips som ni kan få nytta av. Målen kan se olika ut. Det kan vara att behålla vikt, gå ned i vikt eller kanske det svåraste; gå ned i vikt utan att förlora muskler.

Låt oss börja! Det är ju allmänt känt att du går ned i vikt genom två faktorer.

Antingen äter du mindre än du behöver eller rör du dig mer. För snabbare resultat gör du en kombination. Alltså färre kcal och ett aktivare liv. Nu kanske du tänker: ska jag sluta äta eller vad menar han? Tvärtom menar jag. Att inte äta skapar en nedbrytande process i kroppen. Det ställer också in kroppen på svält och kroppen lagrar allt, eftersom kroppen inte vet när den ska få mat nästa gång. Det är heller inte bra för musklerna.

Sedan gäller det att vara ärlig mot sig själv. Handen på hjärtat, äter du verkligen så bra som du tycker att du gör? Jag lurade mig själv länge genom att tänka såhär: jag som tränar så mkt kan unna mig detta. Jag äter ju bara snask på helgerna. Jag dricker ju bara några glas vin i veckan. Lite läsk kan ju knappast göra någon skillnad, resonerade jag.

Jag har väldigt lätt för att lägga på mig överflödigt fett så att äta schnitzlar och kroketter till middag fungerar inte för mig. Kort sagt ljög jag för mig själv. Jag åt halvfabrikat och käkade frallor till frukost. När jag började ta formen av en fralla för par år sedan insåg jag att jag var tvungen att sluta ljuga för mig själv.

Min erfarenhet är att det är de små ändringarna som ger de stora resultaten. Exempelvis skippa läsk och drick bara vatten. Äter du ofta på Mc Donalds? Fine ingen big deal. Men skippa i allafall läsken och ät dig inte mätt på pommes varje dag. Plusmeny kan man skippa;). Det är bara onödiga kcal. Dricker du några glas vin varje helg? Räkna ut hur många glas det blir på ett år..

Dricker du juice varje morgon? Mkt socker i det. Vatten är nyttigare. Sen handlar det självklart om en balans. Klart man ska få unna sig. Men jag lurade mig genom att tro att jag åt/drack nyttigare än vad jag faktiskt gjorde. Jag skyllde på dåliga gener eller att det var något fel på mig. Det är ganska tufft att gå ned i vikt, behålla vikt etc. Det gäller att man blir medveten.

Det gäller att hitta en balans man klarar av att hålla samt att skapa sig en rutin. Jag unnar mig en dag i veckan. Oftast lördagen. Men även då snaskar jag med måtta. Man behöver inte trycka i sig allt skräp man kommer över bara för att man har ”ätardag”.

Sluta babbla kanske ni tänker och kom med några konkreta tips för en sund kosthållning. Okey här är dem.

*ät var tredje timme *försök begränsa intaget av bröd, friterad mat *undvika bakverk, godis, glass, godis, chips. Håll det i såfall till EN dag.*Protein gör dig mättare längre så det gör vi tummen upp för. Bra proteinkällor: ägg, fisk, kesella, keso, kyckling. *Drick vatten istället för läsk, juice *Ät bra fetter: stek i avokadoolja istället för magarin, ät nötter, ha en klick äkta majonäs på äggen *Undvik alkohol.

Vad gäller min träning så kör jag enligt ett rullande schema som följer samma upplägg året runt:

Måndag: Biceps+triceps Tisdag: Ben Onsdag:vilodag Torsdag: rygg+bröst Fredag:axlar + mage Lördag:vilodag Söndag: Prioträning. Oftast axlar samt Indoorwalking.

Utöver detta kör jag funktionell träning/cross-fit/indoor walking någon gång i veckan samt par 45 min promenader i veckan.Jag tränar helst med fria vikter och basövningar som bänkpress, knäböj, axelpressar, chins etc. Jag räknar sällan hur många ggr jag lyfter en vikt utan försöker träna tills jag inte orkar göra en endaste repetition till. I slutet på varje pass kör jag ibland en övning lite lättare och ”pumpar” ut det sista. Inför tävlingen har jag ätit som jag alltid gör och tränar som vanligt. Den enda skillnaden är att jag varit mer noga med att utföra övningarna strikt. Eftersom det är ytterst viktigt att inte fuska med övningarna på tävlingen eftersom de då inte räknas.

Må väl/

Patrick

 

20130528-211152.jpg 

Patrik i dagsläget  och i tävlingsform för fitness five på lördag. Ni kommer väl?!

// Angi

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Film Do You See?